You are currently viewing Mojih “Top 10” Chrome razširitev
Mojih “Top 10” Chrome razširitev
Čas branja: 4 minut

Opažam, da mnogi ne poznajo ali pa ne vedo za možnost, da lahko v večino brskalnikov namestijo razširitve, ki pomagajo pri boljši izkušnji brskanja ali pa povečajo produktivnost.

Spodaj sem ti zapisal 10 tistih, ki jih jaz najpogosteje uporabljam v Chromu. Mnogo teh je na voljo tudi za druge brskalnike. Glede na to, da bo v  enih od naslednjih popravkov tudi Microsoftov Edge uporabljal isto kodo kot odprtokodni Chromium, lahko pričakuješ, da bodo Chrome plugini delali tudi na Edge brskalniku.

Pazi: spodnji naslovi so clickable linki, ki te peljejo do Chrome tržnice, od kjer si jih lahko s klikom namestiš v svoj Chrome.

Audio Only Youtube

Če si na mobilnih podatkih, pa bi vseeno rad poslušal playlisto, ki jo imaš na Youtube in ob tem varčeval s porabo prenosa podatkov, je pravi plugin zate. Odstranjena je vsa video navlaka, ostane le audio.

Enhanced history

Precej boljši in enostavnejši pregled nad tem, katere strani strani si obiskoval in kdaj. Nepogrešljivo, kadar veš, da si nekaj nekje videl, niti približno se pa ne spomniš spletne strani. Hiter search.

Grammarly For Chrome

Grammarly je odlična spletna storitev za preverjanje črkovanja in slovnične pravilnosti angleškega jezika. Osnovne funkcionalnosti so seveda brezplačne, za napredne možnosti, kot so slogovne napake, pa je potrebno seči v žep. Chrome razširitev bdi nad vsemi tvojimi angleškimi vnosi, ki jih opraviš znotraj Chrome okna. Mimogrede: obstaja tudi razširitev za MS Office.

LastPass: Free Password Manager

Če hočeš imeti gesla vsaj približno taka, kot je treba, morajo biti primerno kompleksna. Kompleksno geslo zagotovo ne izgleda tako: Janez123#. Kompleksno geslo je Mkp^w4Pv4*OV$SQKF!kxs&XpR … takega ti predlaga generator naključnih gesel v tem pluginu. In takih gesel si ti ni treba zapomniti, ker si ga zapomni LastPass. Tvoja edina naloga je, da si zapomniš eno kompleksno geslo, ki odpira tvoj trezor v LastPass storitve. One pass to rule them all. 🙂

Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder

Orodje za zajem zaslonske slike. Odlična lastnost tega plugina je, da lahko z njo zajameš celotno dolžino spletne strani in se ti ni potrebno ukvarjati z mukotrpnim ročnim “lepljenjem” zaslonskih slik. Omogoča tudi zajem video vsebin in pretvorbo videa v GIF ali MP4.

Noisli

Ugotovil sem, da mi takrat, ko se moram osredotočiti na eno nalogo, najbolj pomaga poslušanje frekvenc, ki so podobne belemu ali rjavemu šumu. Da pa vse skupaj ni slišati pretirano umetno, si lahko v storitvi Noisli.com zmiksam ravno pravo kombinacijo – zvok dežnih kapelj, v ozadju šum velikega slapu in v daljavi žvrgolenje ptic. Tudi v hrupnem okolju me taki zvoki, ki si jih predvajam na slušalke, premaknejo v naravo in mi pomagajo, da sem skoncentriran denimo na pisanje tega blog prispevka.

OneTab

Kadar iščem rešitev nekega problema, se mi utegne zgoditi, da imam v enem oknu tudi po 50, 60 ail več odprtih zavihkov. To mi predstavlja najmanj dva problema: chrome.exe mi pobere pretežen del vsega pomnilnika in neverjetno strah me je zapreti katerega izmed zavihkov, ne da bi vse podrobno pregledal, kajti morda je pa ravno na tistem, ki ga bom zaprl nekaj resnično pomembnega. Mimogrede kombinacija ctrl+shift+t v Chromu odpre ravnokar (po nesreči) zaprt zavihek.

Skratka, če te je strah, da boš izgubil kaj pomembnega v množici zavihkov, si namesti OneTab. Ob pritisku na ikono razširitve bo ta zaprla vsa okna, s tem razbremenila delovni pomnilnik, hkrati pa bo naredila podroben seznam vseh zaprtih oken, z vsemi pripadajočimi linki. Nadvse uporabno.

Send to Kinle (by Klip.me)

Ker imam Kindle, mi ta razširitev omogoča, da si članke, ki bi jih želel prebrati kasneje, pošljem na svoj Kindle. Že vrsto let si tem orodjem ustvarjam svojo “Sobotno prilogo”.

SetupVPN – LifeTime Free VPN

O problemu GDPR in težavah, ki smo jih zaradi te evropske zakonodaje deležni državljani članic EU, sem pisal v posebnem blog prispevku. Na kratko: nekaterim tujim spletnim stranem se ne da ukvarjati s prilagajanjem EU zakonodaji, zato so ubrale najlažjo pot – blokirajo vse obiskovalce, ki prihajajo iz EU. To naredijo na podlagi IP naslovov obiskovalcev.

In tale razširitev te reši te more. Čeprav sediš na svojem kavču, dobiš avstralski, japonski, singapurski, ruski, ameriški ali kakšen drug IP, ki ga strani ne blokirajo. Seveda so v storitvi na voljo tudi IP naslovi iz Evrope, ampak njih uporaba ni ravno logična za potrebe izogibanja neumnim implementacijam zahtev EU.

Nekako zraven k temu VPN dodatku spada tudi plugin WebRTC leak Shield, ki te zaščiti pred neželenim razkritjem tvojega resničnega IP naslova.

WhatRuns

Plugin za firbce. Izpiše na katerih tehnologijah temelji posamezna spletna stran.

Test optimizacije in hitrosti spletne strani

No, ni ravno razširitev, ker je tak test že vgrajen v sam Chrome. Pokazal ti pa bo, kako dobro je tehnično optimizirana tvoja spletna stran. Po Googlovih standardih ukrojen test je, kot rečeno, že vgrajen v sam brskalnik in ti je na voljo s tipko F12. Najbolj optimalen način poganjanja tovrstnih testov je, da poženeš Chrome v “incognito” načinu (ctrl+shift+n), da na izvajanje ne vplivajo raznorazni nameščeni plugini. Zatem vpišeš v naslovno vrstico svojo spletno stran in pritisneš F12, nato pa v razdelku, ki se je odprl, poiščeš zavihek Audits (žal ti ne znam povedati slovenskega prevoda, ker imam nameščeno Chrome v angleškem jeziku).

Glede na to, da pri guglu vedno bolj šteje le optimizacija za prikaz na mobilnih napravah, paziš le, da je izbran “mobile”, vse ostalo pa pustiš na privzetih nastavitvah. Pritisneš še “run audits” in počakaš kakšnih 10-15 sekund, da se opravijo testi.

Del Chrome Developer Tools je tudi orodje za testiranje hitrosti strani.

In če so bile zvezde v času tvojega rojstva lepo poravnane, bo rezultat recimo takšen, kot je na spodnji fotki.

Če pa ti zvezde niso naklonjene, oziroma se mojster, ki je delal tvojo spletno stran ni dovolj potrudil, potem bo slika nekoliko bolj rdeče obarvana. Dobro, tudi tale rezultat zgoraj še ponuja nekaj izzivov za izboljšave, ampak če dobiš vsaj približno podobne ali celo boljše številke, imaš vsaj tehnični del optimizacije urejen precej boljše od velike večine.

Opozorilo / Disclaimer

Plugine pišejo posamezniki. In nekateri posamezniki imajo tudi čudne namene. Google pa seveda nima idealnih postopkov za preverjanje, kaj posamezna razširitev dejansko počne. Težko dam roko v ogenj, da so vse zgoraj omenjene razširitve čiste kot solza. Ampak jaz vse naštete uporabljam.

Foto: Nicolas Picard na Unsplash

P.S.: Če rabiš kakšen hint okrog tega, kako se optimizira Wordpress, mi piši.