You are currently viewing Še ne poslušaš podcastov? Preberi, kaj vse zamujaš …
Še ne poslušaš podcastov? Preberi, kaj vse zamujaš …
Čas branja: 4 minut

Kakšna žival je to podcast?

Popularni so postali nekako po letu 2004, ko je Applov iPod postal res popularen in od tod tudi deloma ime te zveri. Gre v bistvu za blogu zelo podobno stvar, le da je v audio obliki. Lahko je zelo splošen, kjer avtor govori o abotnostih svojega življenja, lahko pa so tematsko zelo fokusirani, strokovni, polemični ali pa odličen vir informacij s področja, ki te zanima.
 
Drugače povedano: podcast je “radijska” oddaja, ki si jo lahko naložiš na svoj telefon ali računalnik in jo poslušaš takrat, ko tebi odgovarja in ne takrat, ko ti jo vsili spored linearnega medija (TV, radio).
 

Čemu bi jih poslušal?

Povprečno smo več kot uro na dan v avtu in občasno je treba narediti tudi kaj takega, kar ne potrebuje naše 100% zbranosti (npr. čiščenje po hiši, likanje). Meni je v podobnih primerih poslušanje podcastov odlična zaposlitev možgančkov.
 
Poslušanje glasbe v avtu ali ob omenjenih opravilih je dobesedno stran vržen čas. Redno poslušanje dnevnih novic pa je smrt za duševnost podjetnika v Sloveniji.

Podcasti so naložba v znanje

Zato so podcasti res edina stvar, ki ti preostane. In niti približno to ni stran vržen čas. Če ne drugega, se lahko izjemno dobro naučiš razumevanja tujega jezika. Meni uspeva, da večino angleških podcastov poslušam s hitrostjo, ki je med 1,2- in 1,6-kratnikom običajne hitrosti.
 
V zadnjih štirih letih, odkar sem pričel s poslušanjem podcastov, se mi je slušno razumevanje angleščine neverjetno izboljšalo. Da ne govorim o tem, da se da dobiti posebne podcaste, katerih vsebina je povezana prav s pridobivanjem znanja tujih jezikov.
 
Že pred leti sem se tako odločil, da bom v večji meri sledenje dnevnim novicam obesil na klin in se posvetil brezplačnemu izobraževanju s pomočjo podcastov.
 
Še danes, 4 leta kasneje, se jih nisem naveličal. Nekateri, ki sem jih pričel slediti takrat, še danes bolj ali manj redno objavljajo epizode, drugi so prenehali snemati. Med tem so se tudi moja pričakovanja in zanimanja spreminjala. In še vedno se praktično vsak dan, ko sem v avtu, brezplačno izobražujem in srkam znanje od ljudi, ki vedo veliko več od mene in so pripravljeni svoje znanje in izkušnje deliti z vsemi, ki so pripravljeni poslušati.

Katera aplikacija je najboljša za moj android in iPhone?

Moj telefon poganja Android in na njem uporabljam PodcastAddict. Odlična aplikacija, kjer lahko tudi malce organiziraš že poslušano, dodajaš bookmarke, prebereš zapiske, ki jih doda avtor in v katerih so povezave na omenjene stvari. Za primere, ko še ne veš povsem, kaj bi rad poslušal, je odličen tudi iskalnik. Aja, še to: splača se jo kupiti. Zanjo boš odštel manj kot 3 EUR in znebil se boš res nadležnih oglasnih pasic.
 
Za iPhone pa je lastniki najbolj pohvalijo aplikaciji Overcast ali Pocket casts. Kaj več ti žal ne morem zapisati, ker sem bolj hekerski tip in mi zato android telefoni bolj pašejo.

Kaj priporočaš, da poslušam?

Celo med slovenskimi imaš zadnja leta nekaj izbire. Očitno je snemanje podcastov spet v razcvetu. Za moj okus še vedno malce premalo, ampak tudi ti, ki so ti na voljo, so odlični. Omenil bom samo tiste, ki se mi zdijo na visoki kakovostni ravni.

Slovenski podcasti, vredni poslušanja

Podjetniške skrivnosti – Filip Pesek. Neverjetno dinamičen in poslušljiv podcast prav takega Filipa. Po svojem pristopu do biznisa je na slovenskih tleh edinstven in verjamem, da boš o njem v naslednji letih še veliko slišal. Ni dvakrat reči, da bo v nekaj letih postal Garry Vee slovenske podjetniške scene. V njegovih poddajah je najbolj dragoceno slušati njegov način razmišljanja, njegov mindset, ki je svež in nič kaj značilen za podalpsko deželo.
 
Zakulisje – Alen Faljić. V Zakulisje Alen vabi goste, ki po svoji podjetniški poti odstopajo od povprečja in so uspeli lokalno v Sloveniji ali pa tudi globalno. Slišal boš življenjske zgodbe tistih, ki so si upali stopiti iz con svojega udobja in so skočili v vodo in plavali proti toku.
 
Da dobiš nekaj okusa, naštejem nekaj gostov, ki so do sedaj nastopili: Niko Klanšek (FlyKly), Andraž Tori (Zemanta), Swizec Teller (programer in avtor), Ivo Boscarol (tega strica itak pozna cel svet), Uroš Čimžar (Klaro, Domenca, DHH), Nastja Kramer (Malinca.si) … in seveda številni drugi.
 
Tandem – Romina Kavčič. Večinoma tematske poddaje, v katere so vabljeni gostje, ki imajo kaj koristnega povedati. Zelo poslušljivo. Primer: Kaj je GDPR in kako bo vplival na vaše poslovanje? V njem sta glavi staknila dva bolj prepoznavnih na tem področju Matija Jamnik (JK Group) in Nataša Pirc Musar (Info hiša). O stanju Blockchaina po kriptomaniji pa razglabljata denimo Erika Pogorelc (New Origin development) in Vlado Milošević (Owliko). Poglej si seznam epizod. Je kar precej pester. Na manjka niti serija o uspešnih posameznikih, ki pa se deloma pokriva s prej omenjenim Zakulisjem.

Tuji podcasti

Tim Ferriss Show. Najbolj je poznan po svojem best sellerju 4-hour workweek. Drugače pa eden bolj odštekanih primerkov v svetu biznisa. Se ti ga splača vsaj nekajkrat poslušati ali pa izbrati oddaje, kjer je fokusiran na kakšno svojo obsesijo ali pa testira kakšen svoj biohack.
 
Achieve Your Goals with Hal Elrod. Bil je odličen tržnik, pa je zaradi krize izgubil službo. Začel je zgodaj vstajati in si hitro izoblikoval preprosto jutranjo rutino, napisal je knjigo o tem in v hipu bil izstreljen med zvezde interneta. Odličen podcast za boostanje lastne motivacije.
 
Nemo Radio – John Nemo. Podcast o LinkedIn trikih. Res je, da je LinkedIn precej bolj uporaben v tujini, kot tukaj, a če vsaj z eno taco gledaš po strankah v tujini, potem moraš napimpati svoj LinkedIn profil in ga začeti uporabljati za bildanje svoje blagovne znamke ter povečevanje prodaje. Odličen podcast s polno dobrimi gosti ter veliko nasveti.
 
Build Your Tribe – Chalene Johnson. Zelo dinamičen podcast o tem, kako graditi skupnost privrženih sledilcev na socialnih omrežjih.
 
The Gary Vee Audio Experience. Jap, vse, kar Gary Vaynerchuck izjavi brez dlake na jeziku, je res slušna izušnja, ki jo je težko pozabiti. Samo dve možnosti sta: ali Garyja ne preneseš ali pa ti zleze pod kožo in ga boš šel poslušat za nazaj od prve oddaje naprej. Brez dlake na jeziku, kjer uporaba F besed ne pozna cenzure.

Še nekaj malce bolj IT obarvanih

Mike Tech Show. Mike je tipičen sysadmin, ki očitno odlično skrbi za svoje stranke. Njegove poddaje so polne nasvetov, polno rešitev problemov, na katere naleti ob svojem delu.
 
Mreža podcastov Podnutz. Gre za več podcastov na podobno temo, a predstavljajo IT iz različnih zornih kotov. PodnutzPRO je namenjen tistim, ki se bolj v poslovni informatiki in se dnevno srečujejo s problemi, ki nastajajo v poslovnih okoljih. The Computer Repair Podcast pa bodo poslušali predvsem tisti, ki imajo radi hands-on pristop, kajti stalni gostje so lastniki manjših IT podjetij, ki v poddajah razpravljajo o povsem konkretnih orodjih ali problemih, na katere so naleteli pri svojem delu.
 
Security Now. Steve Gibson je v informacijskih varnostnih krogih že legenda. Vsak teden pripravi približno dve uri dolg podcast, v katerem na izjemno energičen in način razglablja o informacijski varnosti. Aktualnih dogodkov in spodrsljajev najrazličnejših ponudnikov, ki bi morali poskrbeti za varnost, pa ne, nikoli ne zmanjka.