You are currently viewing En brezplačen program na dan odžene tržnega inšpektorja stran
En brezplačen program na dan odžene tržnega inšpektorja stran
Čas branja: 3 minut

Pred kratkim sem imel zanimivo debato z nekdanjim sodelavcem, s katerim sva ugotavljala, v kako različne dele IT sveta sva zašla v zadnjih letih. Pogovor mi je dal gradiva za razmišljanje in prepričan sem, da bo koristno, če tudi tebi “predočim” par točk.

Kolega se osredotoča predvsem na odprtokodne rešitve, ki so, vsaj s stališča licenčnin, za stranke cenejše, jaz pa večinoma uporabljam Microsoftov ekosistem produktov, pri katerem pa je praviloma potrebno plačevati licenčnine, če želiš programe uporabljati legalno.

Zagotovo obstaja kakšen informatik na tem svetu, ki je pred desetimi leti padel v komo in se bo zdaj zdaj zbudil iz dolgega spanca. Mislim, da ne streljam v prazno, če rečem, da bo njegova prva misel, ko se bo razgledal naokrog, da se je očitno zbudil v paralelnem svetu. Zakaj?

Microsoft eden večjih, ki prispevajo v open source projekte

Kar je še pred desetimi leti bilo skoraj bogokletno, danes postaja del vsakdana. Ko sem takrat hodil po strokovnih srečanjih in konferencah, predvsem vezane na Microsoftove produkte, se je o Linuxu vedno govorilo, kot o “alternativnem operacijskem sistemu na L”, ime najuspešnejšega iskalnika po spletu pa se je priročno zamaskiralo v “priljubljen iskalnik”, da le ni bilo treba izreči imena Google.

Danes pa je Microsoft postal eden izmed največjih podpornikov odprtokodnih projektov in celo razmišlja o tem, da bi izdal svojo distribucijo Linuxa, že nekaj časa pa infrastruktura Microsoftove storitve računalništva v oblaku Azure temelji prav na tehnologiji Linuxa.

Še nekaj razlogov za čudenje v letu 2018:

  • Microsoftov podatkovni strežnik MS SQL teče tudi na Linuxu;
  • Linux ukazno lupino BASH je moč poganjati tudi na Windows strežnikih;
  • Microsoftovo ukazno lupino PowerShell je moč poganjati na Linux strežnikih.

Okej, to je bil dolg uvod v to, da ti pravzaprav povem, da so odprtokodne rešitve brezplačne, če jih znaš sam poiskati, sam namestiti, sam konfigurirati in potem tudi uporabljati. Če vsega tega ne znaš sam, bo treba plačati storitev, ampak to isto je treba narediti tudi, če kupiš licence za Microsoftove produkte in nimaš dovolj znanja za vse našteto.

Piratiziranje nikoli ni rešitev

Najbrž se bova oba strinjala, da je piratiziranje praksa, ki prinaša škodo praktično vsem – tistim, ki jo uporabljajo in tistim, ki so izgubili prihodek od licence, ki ni bila plačana, marveč ukradena.

Kaj pa, če si vseeno zaželiš neko funkcionalnost (na primer odpiranje in ustvarjanje PPT predstavitev, risanje vektorskih grafik, odpiranje ZIP in RAR datotek), pa nisi pripravljen vložiti denarja v nakup licence?

Rešitev je že omenjena odprtokodna programska oprema. Upam si celo trditi, da so nekateri odprtokodni program boljši od marsikaterega plačljivega nadomestka. Eden takih primerov je denimo 7zip, ki prav v vsem prekaša plačljive programe kot so WinZIP ali WinRAR. Čisto mimogrede ti prišepnem še to, da se tržni inšpektorji vtaknejo tudi v legalnost teh dveh malih programov, ki nista brezplačna, čeprav je tako prepričanje marsikaterega uporabnika.

Marsikateri komercialni program ima brezplačno alternativo

WinZip, WinRAR brezplačne alternative: 7zip, PeaZIP

Microsoft Office brezplačne alternative: OpenOffice.org, LibreOffice

Microsoft Outlook brezplačne alternative: Thunderbird, EM Client

Microsoft Visio brezplačne alternative: Dia

Microsoft Project brezplačne alternative: ProjectLibre

Adobe Acrobat (urejanje PDF) brezplačne alternative:  PDF Creator

Adobe Photoshop brezplačne alternative: Paint .NET, GIMP

Adobe InDesign brezplačne alternative: Scribus

Adobe Illustrator, Corel Draw brezplačne alternative: Inkscape

Adobe Premiere Pro brezplačne alternative: BlackMagic DaVinci Resolve (ni opensource, je pa brezplačen), Cinelerra, Avidemux

Adobe Dreamweaver brezplačne alternative: Bluefish

Autodesk Autocad brezplačne alternative: BRL-CAD, FreeCAD

Autodesk Maya, Autodesk 3D Max brezplačne alternative: Blender

Microsoft Windows brezplačne alternative: Linux distribucije – najbolj priljubljena je Ubuntu

Apple Logic Pro – brezplačne alternative: Audacity

2 × bonus: Namesti več programov z enim klikom

Pa še dva bonusa ti napišem na koncu tegale bloga. Še posebej, če za IT storitve plačuješ zunanje izvajalce, ti lahko ta dva trika prihranita kakšnih 30-50 EUR po računalniku.

www.ninite.com – to je spletno mesto, na katerem si enostavno naklikaš, katere programe želiš namestiti. Ko končaš s klikanjem, pritisneš gumb “Get my Ninite” in na disk se ti bo posnela ena sama datoteka. Seveda jo poženeš in na računalnik se ti začnejo nameščati vse aplikacije, ki si jih prej označil. Bolj enostavno ne bi moglo biti. Dodaten trik: če datoteko shraniš in jo poženeš recimo vsak mesec enkrat, se ti bodo programi posodobili. Edina pomanjkljivost je, da z njim ne boš mogel namestiti Adobe Readerja – pri tem ti še vedno ostane ročna namestitev z Adobe spletne strani.

www.patchmypc.com je pa drug podoben program, kot zgoraj, le da je nekaj več dela z njim. Po instalaciji se ti odpre okno z množico programov, ki jih lahko namestiš. Spet obkljukaš, kar želiš, na koncu zaključiš s pritiskom na “Perform updates” in se ti bo v računalnik namestilo vse, kar je prej srce poželelo. Čeprav je program namenjen “updatanju” že nameščenih programov, pa seveda ni prepovedano, če obkljukaš nekaj, česar še nimaš na računalniku. Vseeno bo vse delalo.