You are currently viewing A veš, da je najbrž tvoja tipkovnica bolj zasvinjana kot WC školjka?
A veš, da je najbrž tvoja tipkovnica bolj zasvinjana kot WC školjka?
Čas branja: 3 minut

Itak si zdaj misliš, da pretiravam samo zato, da si kliknil na ta naslov. Ampak se ne hecam: telefoni, tipkovnice, miške, daljinci – vse to je tako zasvinjano in polno nevarnih bakterij, kot kakšna greznica. Kar preberi si tale članek na Time.com.

Prepričan sem, da se vedno s kepo v grlu spraviš na javno stranišče in seveda odlašaš, če se le da. Tam tudi mene najbolj zmoti nesnaga, vonjave, packi, ki ne počistijo školjke za seboj. No, na tvojem telefonu, ki ga vsak dan tiščiš na svoj obraz, je lahko do 18 krat (pazi, osemnajstkrat!) več nevarne svinjarije, kot na javnem stranišču.

Si se zamislil, ane? Pa ti sploh še nisem povedal najbolj strašljivega podatka.

Tipkovnice so najbolj čiste. Ej, hecam se.

Tipkovnica, ki jo dnevno uporabljaš doma ali v službi ima najverjetneje 20.000 krat več bakterij, kot sedalo tvoje domače WC školjke. Nisem še končal, ne … Teh bakterij je še več, če tipkovnico uporabljajo otroci.

Najbrž se strinjava, da nekaj umazanije mora biti, da tvoje in moje telo razvijata lasten imunski sistem, kajti drugače naju bi v grob položil že prvi obisk bolnišnice med epidemijo gripe.

Me zanima, če boš zdaj, ko nekaj več veš o tej svinjariji, še slajdal po telefonu med tem, ko držiš v rokah svoj jutranji toast. 🙂

Zihr mi ne boš verjel, ampak umazanija škodi tudi elektronskim napravam. S tem, ko se ta kopiči na njih, se tam kopiči tudi prah. Vedno več ko je prahu, vedno bolj se računalnik segreva. Vedno bolj ko se segreva, vedno močneje delajo ventilatorji, da odvajajo presežno toploto in zato pride v računalnik vedno več zraka, v katerem je prah in zato se še bolj segreva in zato se ventilatorji še hitreje vrtijo in pumpajo še več zraka … Se ti že sanja, kam to pelje? Več zraka pomeni več prahu, več prahu pomeni večje segrevanja, kar pomeni še več zraka in še več prahu. Skratka, to je začarani krog, ki ga lahko konča le temeljito čiščenje celotnega računalnika.

Ni vsak pristop primeren

Čiščenja prahu se nikar ne lotevaj sam, prepusti to ljudem, ki vedo, kaj delajo. Tvoj domači sesalec niti približno ni primeren za odstranjevanje prahu. Poškoduješ lahko ventilatorje in jih uspešno “zaribaš”. Boljše je, da računalnik ostane cel, kot pa da s sesalcem kaj polomiš ali iztakneš kakšen kabel.

Telefonov, mišk in tipkovnic se pa kar loti sam, da ne boš po nepotrebnem okužil še kakšnega serviserja.

Nekaj napotkov za uspešno čiščenje:

  • Pojdi v trgovino in si kupi čistilni alkohol ali takega medicinskega, sedemdeset procentnega. Čistila, ki jih navadno uporabljaš v gospodinjstvu niso primerna in bodo naredila škodo na materialu.
  • Za zaslone, steklo in plastiko uporabi krpe iz mikrofibre. Kovinske ščetke ali krpe, ki jih uporabljaš za pomivanje posode, so totalen overkill in ti bo kmalu žal, da si jih uporabil.
  • Preden se lotiš, izklopi napravo, odklopi jo iz napajanja, odstrani baterijo, če se da. No, to bi itak najprej narediti.
  • Za tipkovnico ti dovolim, da uporabiš odsluženo zobno ščetko, kajti umazanija na tipkovnicah je najbolj trdovratna, najbrž tudi najbolj odvratna.
  • Obrni tipkovnico na glavo in jo nekajkrat fejst udari po hrbtišču. Na mizi se bo pokazalo vse bogastvo, ki se skriva med tipkami: ostanki preteklih malic, lasje, prhljaj, ter morda še kakšen drugačen biološki material.
  • V trgovini lahko kupiš poseben sprej s stisnjenim zrakom. S priloženo “slamico” lahko zelo ciljano usmerjaš stisnjen zrak, ki ga kar brez strahu in izdatno uporabi med tipkami. Ne pozabi prej odpreti okna, da se ne zastrupiš.
  • Za čiščenje tipkovnice ne uporabljaj sesalca, da ti v svoj trebuh ne potegne še tipk. Stisnjen zrak, ki ga uporabljajo za pnevmatska orodja v delavnicah, prav tako ni primeren. Če si morda prepoznal posebno poslovno priložnost, si lahko na Aliexpressu omisliš poseben sesalec, ki je namenjen prav delikatnemu odstranjevanju nesnage, ki se skriva med tipkami.

Vsaj enkrat na leto

Vem, da si zaposlen in da nimaš veliko časa, ampak vseeno daj nekomu vsaj enkrat do dvakrat na leto očistiti tudi notranjost svojih računalnikov. Ne boš verjel, kaj vse računalniški servisi odkrijejo v notranjosti, ko dobivajo robo na svoje servisne mize.

Tudi sam sem enkrat naletel na možakarja, ki je prinesel svoj mlinček, češ da mu ne dela. Pazi zdaj to: doma mu je crknil računalnik, za katerega misli, da se ga ne splača več popravljati. Je pa pred kakšnimi desetimi leti dal popraviti svoj prejšnji stroj in takrat mu je delal. Ko je sedaj poskušal ta računalnik prižgati, je na grozo ugotovil, da se ne prižge več.

“Zihr je kaj enostavnega, pa boste znali rešiti”.

Kaj če biti z računalnikom, ki je ves prašen in ovešen s pajčevinami in star že kakšnih 15 let? Hmm, no, pa poglejmo.

In ja, res sem bil neumen, da sem sploh šel odpirati tisto kišto, kajti notranjost je bila dobesedno ovešena s težkim prahom, ki se je zaradi nikotina lepil na vse komponente. Da pajčevin sploh ne omenjam. To so bile toplice za pajke. Ja, zaradi tistega računalnika je v servisu še lep čas smrdelo po nikotinu.

Še dobro, da nisem naletel tudi na grobišče ščurkov ali kaj podobnega, kar serviserji računalnikov po svetu dnevno srečujejo. Ne verjameš? Ne bom limal fotk tukaj, da se ti ne bo obrnilo ker je verjetnost, da ravno malicaš pred računalnikom, te pa povabim, da v kakšen iskalnik fotografij vpišeš “roach in computer” in odpre se ti povsem novo vesolje.